Välkomna till Växbo

Växbo 2920

Växbo, Bollnäs

Anrik fastighet i genuin kvarnmiljö med 10 byggnader till salu mitt i vackra Hälsingland.

Nu har du chansen att förvärva anrika fastigheten Växbo Kvarn. I fastigheten finns en fullt fungerande restaurang redo för en ny verksamhet. Den prisbelönta restaurangen Växbo Krog var stängd förra sommaren, men har tidigare bedrivits framgångsrikt i restaurangbyggnaden som delvis döljer sig under jorden. Området har haft 150 000 st besökare per sommar när restaurangen var i drift. Fastigheten ligger i genuin kvarnmiljö med idylliska byggnader från sent 1800 tal vid en liten kvarndamm. På området finns utställningar och butik med hantverk, keramikverkstad med butik, det gamla mälteriet, kvarnen, smedja, café och bageri, samt restaurangdel med plats för 150 gäster. Det finns även 20 ställplatser, uthyrningsrum och bra servicebyggnad för den som vill stanna i den pittoreska Trolldalen och spendera tid i naturen. Lägg där till det fantastiska Bageriet på andra sidan vägen som serverar hemgjort fikabröd och egenproducerad glass. Bageriet och ställplatserna kommer vara i drift denna sommar av nuvarande ägare. Möjlighet finns även att bygga om den gamla ladan på 160 kvm till festplats och den intilliggande timmerbyggnaden med ett flertal kakelugnar till bostad. Denna välbesökta pärla i mitten av Hälsingland med dess kulturarv och utbud är ett ypperligt tillfälle att förvärva för dig som kanske vill byta livsstil och bedriva egen verksamhet. Fastigheterna säljs genom bolagsöverlåtelse, Växbo Fastighets AB.

Fakta

Fast.beteckning:

Växbo 15:2

Byggnadstyp

2-plansvilla

Byggnadsår

1869

Fastighetsmäklare Egen företagare

Profil

Åsa Andersson

070-6943028

asa@maklartorget.com

Övrigt

Försäljningen avser köp av bolag av fastigheterna Växbo 15:2, Växbo 15:3 och Bageriet som står på ofrigrund på Trolldalens Samfällighet S:6. Fastigheterna är beläget i Växbo ca 13 km nordväst om Bollnäs centrum. Byggnaderna är uppförda från 1856 till 2008. Totalt finns 10 byggnader uppförda varav några av de äldre är klassade som byggnadsminne liksom delar av fastighetens areal. På fastigheten finns dessutom 20 ställplatser med eluttag iordningställda, samt två uttag för laddning av elfordon. Parkering med ett flertal platser finns i anslutning till byggnaderna. Samtliga byggnader är viktiga i syfte att locka besökare till Växbo kvarn. Sammanlagd uthyrningsbar area uppgår till 1 967 kvm. I anslutning till fastigheten på ett arrende finns ett bageri med cafeteria, vilket ägs och drivs av Växbo Krog AB och ingår i försäljningen. För de byggnadsminnesklassade byggnaderna finns restriktioner avseende ändring av utseende mm. Övriga lokaler bedöms ha en god alternativanvändningsförmåga där takhöjd, volym och konstruktion möjliggör flertal verksamhetstyper. Uppvärmning med egen jordvärmeanläggning (slingor i dammen) och likaså egen vatten- och avloppsförsörjningen. Tomtarealen uppgår till 26 380 kvm (ursprungligen 14 324 kvm, som är kulturminnesmärkt).

Taxeringsuppgifter

 • Typkod: 826, Taxeringsår: 2019

 • Värderingsenhet
  Värdeår
  Taxeringsvärde

  Hyreshusbyggn för lokaler

  2008

  2 009 000 kr

  Hyreshusbyggn för lokaler

  1929

  186 000 kr

  Hyreshusmark för lokaler

  54 000 kr

  Hyreshusmark för lokaler

  140 000 kr

  Hyreshusbyggn för lokaler

  1959

  50 000 kr

  Hyreshusmark för lokaler

  32 000 kr

Pantbrev

Summa

3 800 000 kr

Antal

3 st

Närområde

Vackert intill kvarndammen ligger den gamla kvarnen och de röda gamla byggnaderna. En mycket idyllisk miljö att njuta av. Här drevs Växbo Krog (fram till 2023), en gourmetrestaurang i fantastisk miljö med fokus på det moderna svenska köket och lokalt producerade råvaror. Här finns även Växbo Logen, Krukmakeriet och Smedjan. För barnen finns lekplatsen Kvarnleken samt olika smådjur. På andra sidan vägen ligger Trolldalen, en vacker liten dalgång med små timmerhus och linberedningsverk. Här får du uppleva hur man bearbetade linet förr i tiden. Vattenhjulen vid skäkten och linklappen rullar igång vid visningar. Strosa runt i de natursköna omgivningarna och titta in i Växbo Bageri med bröd från de egna stenhällarna. Fikabröd av hög kvalitet serveras i den mysiga stugan eller på uteserveringen. På promenadavstånd ligger Växbo Lin, ett av Sveriges få kvarvarande linneväverier. Se pågående produktion, upplev linet nu och då samt fynda i den välsorterade fabriksbutiken. Fabriksvisning dagligen under juli månad.

Parkering

40 parkeringsplatser, 20 ställplatser och 2 laddstolpar.

Växbo 15:2 Fd bostadsbyggnad

Typ

2-plansvilla

Byggår

1869

Bjälklag

Trä

Fasad

Timmer

Grund

Stensättning

Stomme

Timmer

Uppvärmning

Vattenburet system samt öppenspis

Tak

Tegel

Fönster

Ett glas med spröjs plus innerbågar

Beskrivning

Byggnadsarea 80 kvm i två plan, äldre bostadsbyggnad för mjölnaren. Används idag som del av restaurangen vilken den är ihop byggd med. LOA 160 kvm.

Typ

Pärla till salu mitt i vackra Hälsingland

Ytor

Summa yta

1 967 m².

Summa hyresintäkter

1 130 000 kr/år.

Summa driftkostnad

295 000 kr/år.

Butiker

Area

1 967 m².

Antal

10 st.

Hyresintäkt

1 130 000 kr/år. 574 kr/m².

Schablon driftkostnader

295 000 kr/år 150 kr/m².

Växbo 15:2 Restaurangen

Typ

Ett plan

Byggår

2008

Bjälklag

Trä

Fasad

Glaspartier och betong

Grund

Betongplatta

Grundmur

Sten och betong

Stomme

Trä

Uppvärmning

Värmepump med slingor i dammen, vattenburen via golvvärme och radiatorer

Tak

Gräsbevuxet med skyddsspapp

Fönster

Öppningsbara glasparatier med ISO-glas

Vatten/avlopp

Året runt vatten till restaurang och kök (livsmedelsgodkänt). Sommar finns även draget till logen och uthyrningsrum. Sluten tank om 9 kubik med fettavskilljare.

Kyla

Fjärrkyla

Styr/övervakning

Larm via Verisure

Övrigt

Förråd uppfört 2006 med bla soprum och pannrum, LOA 15 kvm. Servicebyggnad uppfört efter 2006 med herr och dam wc samt två duschkabiner, och ett mindre förråd på baksidan, LOA ca 35 kvm. Byggnad med ugn för bränning av keramik LOA ca 10 kvm. "Ladan" större ekonomibyggnad i vinkel, fungerar fn som förråd. Bygglovsritningar finns för ombyggnad av festlokal BYA 320 kvm. "Huset vid vägen" ett bostadshus i 1,5 plan är idag ett skal med 6 befintliga kakelugnar kan byggas om till övernattningsrum. LOA 252 kvm

Bredband

Fiber finns.

Beskrivning

Byggnaden är insprängd i berg. Planlösning med entré, matsal för ca 150 sittande, fullt utrustat kök med stekhäll, spis kombiugnar, kyl, frys, värmeskåp, kyllådor, kyldisk, disk och beredningsrum, kundtoaletter och personalutrymmen. LOA 350 kvm.

Växbo 15:2 Mälteriet

Typ

3 plan

Byggår

1891

Bjälklag

Trä

Fasad

Timmer

Grund

Stensättning

Stomme

Timmer

Uppvärmning

Oljefyllda element

Tak

Lertegel

Fönster

Ett glas med spröjs

Vatten/avlopp

Sommarvatten

Kyla

Kylsystem för 3 exponeringskylar som drivs av kompressor

Beskrivning

Byggnadsarea ca 80 kvm i tre plan. Äldre mälteri byggnad med den gamla mälteriets funktioner bevarade, som dock inte varit i drift sedan 1931. Mindre bostad för mältaren. Används idag under sommaren som butik och utställningslokal. Baksida med vidbyggt enkelt förråd ca 15 kvm.

Växbo 15:2 Kvarnen

Typ

Byggnad i 3 plan

Byggår

1869

Bjälklag

Trä

Fasad

Timmer

Grund

Stensättning

Grundmur

Sten

Stomme

Trä

Uppvärmning

Saknas

Tak

Lertegel

Fönster

Ett glas med spröjs

Beskrivning

Äldre kvarnbyggnad med den gamla kvarnens funktion, dock har inge drift skett på flera år. Byggnadsarea 150 kvm i tre plan.

Växbo 15:2 Smedjan

Typ

1-plansvilla

Byggår

1844

Bjälklag

Ryggås

Fasad

Timmer

Grund

Stensättning

Stomme

Timmer

Uppvärmning

Ässja

Tak

Lertegel

Fönster

Ett glas med spröjs

Beskrivning

Äldre smedja i ett plan om 15 kvm med dess gamla funktioner bevarade. Används idag som museum.

Växbo 15:2 Logen

Typ

2-plansvilla

Byggår

1869

Bjälklag

Trä

Fasad

Träpanel

Grund

Stensättning

Grundmur

Sten

Stomme

Trä, restimmer

Uppvärmning

Direktverkad el och aerotemp och kamin

Tak

Lertegel

Fönster

Ett glas och två glas med spröjs

Vatten/avlopp

Sommarvatten (varmvattenberedare finns till uthyrningslägenheten)

Beskrivning

Äldre ekonomibyggnad som tillhörde mjölnaren. Ursprungligen hö loge, stall, ladugård mm. Används idag som förråd. Byggnadsarea ca 165 kvm i två plan.

Växbo 15:2 Bostadshus

Beskrivning

Byggnad i 1,5 plan. Idag är huset ett invändigt skal med 6 befintliga kakelugnar. Ny fasad och tak. LOA 252 kvm.

Växbo 15:3

Typ

1-plansvilla

Byggår

1974 tillbyggd 2004

Bjälklag

Trä

Fasad

Trä

Grund

Källare i souterräng

Stomme

Trä

Uppvärmning

Elvärme (kamin finns för installation)

Tak

Papp

Fönster

Äldre kopplade 2 glas fönster

Vatten/avlopp

Vatten finns från granne (dock inget servitut). Avlopp saknas.

Ventilation

Självdrag.

Renoveringar

Nya golv och nytt kök.

Energideklaration

Behövs ej

Bredband

Finns ej.

Beskrivning

Fritidshus med högt läge och utsikt över kvarndammen i Växbo. Två rum och kök. Det finns även kallförråd och äldre gäststuga. Har används som personalbostad till anställa på Växbo Krog.

Planslösning

Hall, sovrum (går att skilja av), nyrenoverat kök och vardagsrum med kamin. Det finns även ett tvättrum med hanfat. Enklare källare med vedförråd. Mindre varmvattenberedare finns installerad. Golven är slipade och oljade.

Trolldalens samfällighet S:6 " Bageriet"

Typ

1-plansvilla

Bjälklag

Trä

Fasad

Timmer

Grund

Stenläggning

Stomme

Timmer/trä

Uppvärmning

Elvärme och luftvärmepump

Tak

Tegel

Fönster

2-glas

Vatten/avlopp

Eget vatten och avlopp 3 kammarbrunn.

Beskrivning

Byggnaden ligger på ofrigrund och kommer att säljas ihop med övriga fastigheter. Välbesökt fik med ca 90 platser. Gångavstånd till Växbo kvarn, mälteriet, smedjan och restaurangen. Fullt utrustat kök. Det finns även två tunnbröds ugnar. Tre offentliga toaletter.

Växbo 7:12

Beskrivning

Åkermark om 1 hektar som ligger i närheten av Växbo 15:2.


KartaBilder